Kryl arktyczny to niewielki skorupiak, który wyglądem przypomina krewetkę. Wyławia się go przede wszystkim przez wzgląd na składniki odżywcze, które zawiera. Wśród nich znajdują się proteiny, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne, duże ilości witamin A i E oraz barwników ksantofilowych (1). Dowiedz się, na co może pomagać i jaki suplement diety wybrać.
Na co pomaga olej z kryla? Jakie są korzyści ze stosowania oleju z kryla? Właściwości oleju z kryla
Olej z kryla jest pozyskiwany z antarktycznego skorupiaka morskiego o tej samej nazwie. Wpływ oleju na organizm może być wielowymiarowy dzięki substancjom odżywczym, które zawiera. Przede wszystkim jest to bogaty profil wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, fosfolipidów, astaksantyny, jak również zawartość witamin A i E oraz składników mineralnych i flawonoidów(2).
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 to źródło kwasów EPA i DHA; kwas DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i do utrzymania prawidłowego widzenia, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi; z kolei zarówno kwas EPA jak i DHA pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i w utrzymaniu prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi, a także przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca (3),
- flawonoidy mogą wykazywać właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a także przeciagregacyjne, naczynioochronne, sedatywne, a nawet mogą pełnić rolę fitoestrogenów (4),
- astaksantyna może przyczyniać się do neutralizacji wolnych rodników i innych substancji oksydacyjnych; może również wykazywać właściwości przeciwzapalne i immunomodulacyjne (5),
- witamina A przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza i odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek; pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, w utrzymaniu prawidłowego widzenia i w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, a także pomaga zachować zdrową skórę (3),
- witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (3).
Wynikające z zawartości tak wielu związków aktywnych właściwości oleju z kryla mogą działać na wiele narządów i układów w organizmie. Przede wszystkim wskazuje się na to, że bardzo wysoki potencjał mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. To sprawia, że olej z kryla może wspierać zdrowie skóry: redukcja stanów zapalnych i wolnych rodników to czynniki, które mogą wpływać na poprawę kondycji skóry (2). Zdrowie skóry to nie jedyne, na co może mieć wpływ olej z kryla. Przeciwzapalne właściwości tego związku i redukcja stanów zapalnych mają potencjał w walce z przewlekłym ogólnoustrojowym zapaleniem. Aktualnie trwają badania w tym zakresie (6). Niektóre z przeprowadzonych badań wskazują także, że olej z kryla, ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości, może stanowić wsparcie dla stawów. W tym przypadku również potrzebna jest większa ilość badań, która potwierdzi tę zależność (6).
Ze względu na to, że jest dobrym źródłem kwasów omega-3, EPA i DHA, regularne przyjmowanie oleju z kryla może wpływać na zdrowie serca. Suplementacja kwasami omega jest bardzo istotna - ich spożycie często jest za niskie w porównaniu z zapotrzebowaniem organizmu. Dlatego też olej kryla antarktycznego może wspierać zdrowie układu krwionośnego (6).
Czy olej z kryla może mieć wpływ na wątrobę?
Niektóre z przeprowadzonych badań sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 suplementowane jako fosfolipidy mogą wpływać na zmniejszenie stłuszczenia wątroby. Dotychczas przeprowadzono jedynie badania na zwierzętach; by stwierdzić istotną różnicę niezbędne jest dalsze testowanie tezy, czy olej z kryla wpływa na wątrobę (7).
Jak olej z kryla wpływa na mózg?
Wiele mówi się o tym, że olej z kryla nie tylko wspiera zdrowie metaboliczne, ale także suplementacja olejem z kryla wykazuje działanie na mózg. Suplementacja kwasami omega obecnymi w oleju z kryla może wpływać na funkcje mózgu (2). Odpowiednia ilość EPA i DHA jest ważna dla utrzymania prawidłowych funkcji poznawczych i wspiera zdrowie psychiczne (8). Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że efektem przyjmowania oleju z kryla może być poprawa pamięci i poprawa koncentracji, jak również zmniejszenie ryzyka depresji (9). Warto jednak pamiętać, że badania w tym zakresie są w początkowym stadium i niezbędne jest dalsze testowanie zależności.
Czy olej z kryla równoważy hormony?
Ze względu na wysoką ilość flawonoidów, olej z kryla może pośrednio wpływać na hormony. Flawonoidy mogą pełnić funkcje fitoestrogenów i uzupełniać niedobory estrogenów, wiążąc się z receptorami estrogenowymi (4).
Który olej z kryla jest najlepszy? Suplementacja oleju z kryla
Suplementacja oleju z kryla może stanowić dodatek do zrównoważonej diety. Zawartość kwasów omega-3, flawonoidów, witamin i astaksantyny sprawia, że warto rozważyć przyjmowanie tego produktu. Na jakie preparaty zawierające olej z kryla warto zwrócić uwagę?
- Jarrow Formulas - Olej z Kryla
- NOW Foods - Olej z Kryla i Koenzym Q10
- NOW Foods - Neptune Krill Oil, Olej z Kryla
- Zein Pharma - Olej z Kryla Arktycznego
- Osavi - Super Krill Oil
Czy bezpieczne jest codzienne przyjmowanie oleju z kryla?
Wszystkie suplementy, które wybierasz, na etykiecie mają zawartą informację odnośnie ilości i czasu suplementacji. Warto stosować się do informacji od producenta bądź zaleceń specjalisty pod kątem przyjmowania suplementów.
Na co pomaga olej z kryla: podsumowanie
Olej z kryla zawiera w sobie wiele biologicznie aktywnych związków: wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i E, astaksantynę, flawonoidy i wiele innych. Z tego względu przypisuje się mu wiele właściwości. Suplementy diety zawierające olej z kryla mogą stanowić dodatek do zbilansowanej diety, dostarczając dodatkowych składników. Sprawdź, co znajdziesz na GoHerbs i wybierz odpowiednie propozycje dla siebie.
Źródła:
1. Hoszek K., Produkty z kryla antarktycznego Euphausia superba - zdrowie na talerzu czy zdrowy ekosystem?, Tutoring Gedanensis 6(1)/2021: 46-57
2. Duo L., Yang J., Wang X., Zhang G., Zhao J., Zou H., Wang Z., Li Y., Krill oil: nutraceutical potential in skin health and disease, Frontiers in Nutrition, 2004, Vol. 11
3. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
4. Jasiński M., Mazurkiewicz E., Rodziewicz P., Figlerowicz M., Flawonoidy - budowa, właściwości i funkcja ze szczególnym uwzględnieniem roślin motylkowatych, Biotechnologia, vol.85, 2 (2009): 81-94
5. Pogorzelska E., Hamułka J., Wawrzyniak A., Astaksantyna - budowa, właściwości i możliwości zastosowania w żywności funkcjonalnej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 1 (104): 5-16
6. Jones T., 6 Science-Based Health Benefits of Krill Oil (https://www.healthline.com/nutrition/krill-oil-benefits; 30.05.2025)
7. Sistilli, G.; Kalendova, V.;Cajka, T.; Irodenko, I.; Bardova, K.;Oseeva, M.; Zacek, P.; Kroupova, P.;Horakova, O.; Lackner, K.; et al. Krill Oil Supplementation ReducesExacerbated Hepatic SteatosisInduced by Thermoneutral Housingin Mice with Diet-Induced Obesity, Nutrients 2021,13, 437
8. Burri L., Chapter 96 - Krill Oil Supplementation and Cognitive Function, Diet and Nutrition in Dementia and Cognitive Decline, Academic Press, 2015: 1031-1038
9. Wibrand K., Berge K., Messaoudi M., Duffaud A., Panja D., Bramham C., Burri L., Enhanced cognitive function and antidepressand-like effects after krill oil supplementation in rats, Lipids in Health and Disease, 2013, (https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3618203/; 30.05.2025)