Acerola znana jest od wielu lat ze względu na to, jakie witaminy w sobie zawiera. To właśnie dzięki nim zyskała popularność jako jeden z najpotężniejszych antyoksydantów. Dlaczego wiśnia z Barbados przykuwa do siebie taką uwagę? Jakie są właściwości aceroli i zastosowanie aceroli? Dowiedz się tego poniżej.
Acerola – co to jest? Co zawiera owoc aceroli?
Być może zastanawiasz się, czym jest acerola? Acerola pochodzi z Wysp Karaibskich - jednak jej popularność rośnie na rynkach Europy Zachodniej. Coraz lepsza dostępność sprawia, że sięga po nią coraz więcej osób - można ją znaleźć nie tylko w formie przetworów czy jako dodatek do żywności, ale również w formie suplementów, a nawet nabyć świeże owoce aceroli. To właśnie owoc i liście tej rośliny są obiektem największego zainteresowania. W naturalnych warunkach acerola ma postać niewysokiego, wiecznie zielonego drzewka lub krzewu o owalnych, zielonych liściach. Może osiągnąć do 3 metrów wysokości. Wykształca ona czerwone, pestkowe owoce o średnicy do 2 cm, które przypominają wiśnie - tym, co odróżnia je od tych owoców jest żółty miąższ (1).
Acerola przede wszystkim słynie z dużej zawartości kwasu askorbinowego - witaminy C. Ponadto zawiera mnóstwo związków przeciwutleniających, karotenoidów i polifenoli (2). W 100 g aceroli znajduje się zaledwie 32 kcal - w tym ponad 90g stanowi woda. Acerola zawiera również duże ilości potasu. Z istotnych składników aceroli warto także wymienić kwas foliowy i magnez (3).
- karotenoidy będące źródłem witaminy A: witamina A przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza, pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia oraz stanu błon śluzowych, a także pomaga zachować zdrową skórę i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego (4),
- polifenole: związki chemiczne występujące tylko w roślinach, wykazujące właściwości przeciwutleniające (5),
- potas - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni, a także w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
- foliany - przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży, pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów i produkcji krwi, jak również pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, prawidłowego metabolizmu homocysteiny i w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego; przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia a także biorą udział w procesie podziału komórek,
- magnez - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia i do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego; pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni, w prawidłowej syntezie białka, w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, w utrzymaniu zdrowych kości i zębów (4).
Czy witamina C acerola jest prawdziwa? Czy acerola naturalna jest źródłem witaminy C?
Witamina C to jeden z najcenniejszych składników znajdujących się w aceroli. Acerola w 100 g świeżej masy zawiera od 1000 do 4500 mg kwasu askorbinowego. oznacza to, że owoc aceroli zawiera 90 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Zaledwie 3 owoce dziennie wystarczą, by pokryć całe zapotrzebowanie człowieka na ten składnik (2). Witamina C pełni w organizmie wiele istotnych funkcji, m.in. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich, a także:
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia, pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E, zwiększa przyswajanie żelaza,
- pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania: kości, chrząstki, naczyń krwionośnych, dziąseł, skóry i zębów,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego (4).
Co jest lepsze, witamina C czy acerola?
Acerola to naturalne źródło witaminy C. Oprócz dużej porcji tej witaminy, dostarcza ono również innych składników, które mogą wspierać zdrowie. Z kolei witamina C nie zawiera dodatkowych składników. Jej zaletą jest z kolei łatwa dostępność i precyzyjna kontrola odpowiednich porcji - niezależnie od tego, czy przyjmujesz suplement w kapsułkach, czy w proszku. Tak naprawdę najlepiej kierować się własnymi preferencjami i potrzebami.
Acerola – na co pomaga? Na co jest dobra acerola? Prozdrowotne właściwości aceroli
Acerola zawiera naturalną witaminę C - to przede wszystkim z nią związane jest działanie tego owocu. Odżywcze właściwości aceroli są również związane ze składnikami mineralnymi i innymi witaminami, jakie w sobie skrywa. Wartości odzywcze aceroli sprawiły, że szybko znaleziono odpowiednie zastosowanie aceroli w codzienności. Właściwości prozdrowotne owoców najlepiej wykorzystuje się, gdy tworzy się acerola sok lub inne przetwory - w ten sposób dłużej ona wytrzyma. Czy regularne spożywanie aceroli coś daje? Owszem, sok owoców aceroli, suplementy czy świeże owoce mogą dostarczyć bowiem istotne składniki dla organizmu.
Czy acerola obniża ciśnienie krwi?
Niektóre z przeprowadzonych badań wskazują, że zawarte w owocach substancje przeciwutleniające, mogą wykazywać korzystne działanie na serce i ciśnienie krwi. Nie jest to jednak potwierdzona naukowo informacja - dalsze testy są niezbędne, by potwierdzić tę zależność (2).
Acerola w ciąży: czy można stosować?
Przyjmowanie aceroli nie jest zalecane kobietom w ciąży (2). Warto skonsultować się ze specjalistą lub lekarzem w tej kwestii.
Która acerola jest najlepsza? Naturalna witamina C w suplementach diety
Najlepszy sposób na przyjmowanie witaminy C zawartej w aceroli to przyjmowanie świeżych owoców - trzeba jednak pamiętać o tym, by sięgać po dojrzałe owoce aceroli. Możesz także sięgnąć po pulpy lub soki z aceroli. Ze względu na to, że owoc ten to najbogatsze źródło witaminy C warto także pomyśleć o dżemach, jogurtach i napojach izotonicznych z dodatkiem tego owocu. Jeśli jednak acerola Ci nie smakuje lub szukasz sposobu na dostarczenie sobie określonej ilości witaminy C, warto sięgnąć po suplementy diety acerola, które zawierają określoną ilość związków aktywnych i mogą wpisywać się w dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Jak zażywać acerolę? Kiedy brać acerolę?
Suplementy diety warto przyjmować tak, jak wskazano na opakowaniu - zarówno gdy chodzi o ilość suplementu, jak i dzienne zapotrzebowanie organizmu. Na etykiecie zawarto wszystkie niezbędne informacje dotyczące przyjmowania aceroli. Najbardziej skorzystają z jej przyjmowania osoby, których zbilansowana dieta wymaga dodatkowego uzupełniania witaminą C.
Acerola – przeciwwskazania i skutki uboczne. Czy acerola ma skutki uboczne? Z czym nie wolno łączyć witaminy C? Acerola – interakcje z lekami
Choć suplementy diety z acerolą i witaminą C są uznawane za bezpieczne, w niektórych przypadkach niestosowanie się do instrukcji na opakowaniu lub przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy C może prowadzić do skutków ubocznych, takich jak biegunki, skurcze trawienne, zawroty głowy lub omdlenia, ból głowy, mdłości, wymioty. Skutki uboczne występują jednak bardzo rzadko - jeśli masz wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem. Spożywanie ogromnych ilości witaminy c - aceroli może także wpływać na ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. W przypadku bólu w dolnej części pleców skonsultuj się ze specjalistą (6). Aceroli nie powinny przyjmować osoby, które przyjmują na stałe leki wchodzące w interakcje z witaminą C.
Acerola - egzotyczny owoc: podsumowanie
Acerola to niewielki owoc, którego popularność od niedawna rośnie - głównie przed odżywcze właściwości aceroli. Duża zawartość witaminy C, a także karotenoidów, polifenoli oraz innych witamin i składników mineralnych sprawia, że acerola staje się dobrym dodatkiem do zbilansowanej diety. Oprócz świeżych owoców aceroli na rynku znajdziesz także suplementy diety z aceroli, która stanowi źródło naturalnej witaminy C. Sprawdź, co znajdziesz na GoHerbs i wybierz odpowiednie produkty dla siebie.
Źródła:
1. Olędzki R., Acerola (Malpigia Granatolistna, Malpighia Emarginata DC./Malpighia Glabra L.) - zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki inżynierskie i Technologie 2020, 36: 141-159
2. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka własciwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, postępy Fitoterapii 2012, 2: 93-100
3. U.S. Department of Agriculture, Acerola, (west indian cherry), raw (https://fdc.nal.usda.gov/food-details/171686/nutrients; 01.10.2025)
4. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
5. Krakowiak A., Pietkiewicz J., Związki o właściwościach przeciwutleniających i ich wpływ na zdrowie człowieka, Prace naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 2010, 92: 26-45
6. White A., What Is Acerola Cherry? (https://www.healthline.com/health/food-nutrition/acerola-cherry; 01.10.2025)