Koszyk:

Co to jest witamina K2? Na co pomaga?

Co to jest witamina K2? Na co pomaga?

Witaminy to składniki, o których istnieniu wiemy od XX wieku - to wtedy polski biolog i chemik Kazimierz Funk opisał grupę chorób, które objawiały się wyniszczeniem, spadkiem masy ciała, zaburzeniami nerwowymi i obniżonym poziomem substancji regulujących metabolizm; które były efektem braku witamin (1). Sama witamina K została odkryta w 1929 roku: prace na jej temat związane były z procesem krzepnięcia krwi i od niego witamina ta otrzymała swoją nazwę - witamina K (2). To jednak nie jej jedyna funkcja. Na co pomaga witamina K i czym jest dokładnie? Sprawdź poniżej.

Czy K2 to potas?

Potas jest składnikiem mineralnym; pierwiastkiem o odmiennym profilu chemicznym niż witaminy. Z kolei witamina K2 to substancja organiczna. Mianem witaminy K określa się witaminę K1 i K2. Są to postacie naturalne tej witaminy, które różni jedynie budowa chemiczna. Witamina K1 jest w organizmie syntezowana do witaminy K2 w trzustce, ścianie tętnic i jądrach; uznaje się, że ponad 90% K1 przekształca się w witaminę K2. Posiada ona dłuższy okres półtrwania i lepszą dostępność biologiczną (2).

Czy witamina D3 musi być przyjmowana z K2? Witamina K2 a D3

Witamina D3 nie musi, ale może być przyjmowana razem z witaminą K2. Obie to rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, które mogą działać synergicznie. Choć nadal trwają badania nad ich zależnością od siebie, sugeruje się, że zarówno witamina D jak i witamina K mogą wywierać wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforanową i metabolizm tkanki łącznej; witamina D może wspierać wchłanianie wapnia, a dodatkowe spożycie witaminy K2 może pomagać w zapobieganiu odkładania się wapnia w naczyniach krwionośnych; zamiast tego K2 kieruje wapń do kości (3).

Właściwości witaminy K2

Witamina K2 swoją nazwę wywodzi od procesu krzepnięcia - odkrycie, że witamina ta wpływa na krzepnięcie krwi sprawiło, że rozpoczęły się badania nad tym składnikiem. Przede wszystkim witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości (4). Badania wskazują także na działanie witaminy K w powstawaniu związków, które biorą udział w procesach dotyczących komórek ośrodkowego układu nerwowego (2).

Czy K2 pomaga pozbyć się tłuszczu z brzucha?

Nie ma wystarczających dowodów na to, że rola witaminy K2 sięga redukcji masy ciała. Przeprowadzone dotychczas badania nie wykazują zależności między witaminą K2 a odchudzaniem (5); trwają jednak dalsze testy nad mechanizmami wpływu witaminy K2 na metabolizm (6) .

Czy witamina K2 powoduje powstawanie zakrzepów krwi? Czy witamina K2 oczyszcza żyły?

Nie ma badań, które potwierdzałyby, że witamina K zwiększa ryzyko powstawania zakrzepów (7). Jeśli zaś chodzi o "czyszczenie żył", nie jest ono adekwatnym opisem tego, jakie jest działanie witaminy K2. Przeprowadzone badania sugerują, że witamina K2 pomaga w dostarczaniu wapnia tam, gdzie jest on potrzebny, a tym samym hamuje proces wapnienia naczyń krwionośnych (8).

Jakie są objawy niedoboru witaminy K2? Co powoduje brak witaminy K w organizmie?

Badania wykazały, że kluczowa rola witaminy K2 może wpływać nie tylko na układ kostny. Niedobór witaminy K2 może skutkować osteoporozą, a także sprzyjać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych i innych chorób, również dotyczących układu nerwowego (2). Niewystarczająca ilość witaminy K w diecie może także wpływać na upośledzenie mineralizacji tkanki kostnej i zwiększać ryzyko złamań szkieletu (3).

W jakim jedzeniu jest najwięcej witaminy K2? Zapotrzebowanie na witaminę K2

Najwięcej witaminy K1 jest w zielonych warzywach (np. brukselce, sałacie, natce pietruszki, brokułach, szpinaku, itp.) i olejach roślinnych (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Im ciemniejszy kolor zieleni danej rośliny, tym więcej witaminy K ona zawiera. Co więcej, K1 można znaleźć także w kiwi, awokado i winogronach. Z kolei K2 to witamina, którą można znaleźć przede wszystkim w produktach zwierzęcych: sery, przetwory mleczne, a także maśle i niektórych podrobach. Niewielkie jej ilości są w mięsie i jajkach. Szczególnie bogata w witaminę K2 jest nattō: tradycyjna japońska potrawa ze sfermentowanych nasion soi (2).

W jakich owocach jest witamina K?

Spore ilości witaminy K znaleźć można w kiwi i winogronach. Źródło witaminy K2 w diecie to również jagody, jeżyny, granaty, loganberry (połączenie jeżyny z maliną). Produkty zawierające witaminę K2 w mniejszej ilości to figi, morele, mango, kaki czy brzoskwinie (9).

Jaka jest najlepsza witamina K2? Suplementacja witaminy K2

W przypadku, gdy prowadzisz dietę wykluczającą pewne składniki z diety lub szukasz sposobu na wsparcie gospodarki wapniowej swojego organizmu, możesz suplementować witaminę K2. Jest ona także częstym dodatkiem do witaminy D, by mogły one ze sobą synergicznie współpracować. By odpowiednia ilość witaminy K2 została zachowana, możesz stosować odpowiednią dietę, ale także suplementy witaminy K2. Jaki suplement diety witamina K2 wybrać?

Witamina K2 na zdrowie: podsumowanie

Witamina K2 to związek, który jest bardzo istotny: odrywa on kluczową rolę w krzepnięciu krwi i utrzymaniu zdrowych kości. Witaminę K najłatwiej przyjmować wraz z dietą - sięgając po produkty pochodzenia zwierzęcego lub ciemnozielone warzywa i owoce. Zdrowie układu krążenia i proces budowy kości osoby dorosłe mogą wspierać także zapewniając sobie dzienne spożycie witaminy K2 wraz z suplementami. Sprawdź, jakie propozycje znajdziesz na GoHerbs i wybierz odpowiednie propozycje dla siebie. 

 

 

Źródła: 

1. Barszczewski K., Karaś R., Kępczyńska A., Lepich T., Bajor G., Kazimierz Funk: polish vitamins's discoverer, Przegląd Epidemiologiczny 2024, 78(1): 107-115
2. Kucharz E., Stajszczyk M., Kotulska A., Brzosko M., Leszczyński P., Pawlak-Buś K., Samborski W., Wiland P., Rola witaminy K2 w metabolizmie kości i innych procesach patofizjologicznch - znaczenie profilaktyczne i terapeutyczne, Forum Reumatologiczne 2018, 4(2): 71-86
3. Jasik A., Tałałaj M., Witaminy D i K a złamania kości, Postępy Nauk Medycznych 2017, XXX(01): 31-36
4. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
5. Knapen M., Jardon K., Vermeer C., Vitamin K-induced effects on body fat and weight: results from a 3-year vitamin K2 intervention study, European Journal of Clinical Nutrition 2018, 72(1):136-141
6. Wang X., Zhang Y., Liu L., Ma H., Wei Ch., Xu X., Zhang J., Pan S., Zhang Y., Chen J., Duan L., Geng G., Dang K., Xie H., Wang G., Li L., Li R., Li Y., Vitamin K2 reprograms the multi-organ transcriptional landscape in mice with high-fat diet-induced obesity, Food & Function 2025, 16(15):6132-6149
7. Ruijun R., Liu J., Guo Ch., Jing T., Vitamin K2 (Menaquinone-7) supplementation does not affect vitamin K-dependent coagulation factors activity in healthy individuals, Medicine 100(23)
8. Lees J., Mark P., Witham M., Vitamin K and vascular calcification, Current Opinion in Nephrology and Hypertension 2021, 30(4): 430-436
9. United States Department of AgricultureNutrients: Vitamin K (phylloquinone) (µg) (https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/Vitamin%20K.pdf; 30.10.2025)